Kwekerij Dukker oogst milieuwinst

Ruud Dukker, mede-eigenaar van Kwekerij Dukker is opgegroeid met energiebesparing. Het kweken van tomaten kost uiteraard energie, maar Dukker zoekt altijd naar mogelijkheden om dit verbruik te verminderen. Dukker nam dan ook graag het stokje over van beachclub Havana in de duurzaam ondernemen estafette van de gemeente Westvoorne.

Stichting Stimular bezocht de locatie aan de Konneweg en kwam tot de conclusie dat Kwekerij Dukker al erg duurzaam bezig is. Wel constateerde Stimular op een aantal plekken sluipverbruik: het verbruik van apparaten zoals boilers en drankautomaten, die buiten werktijd aan blijven staan. Dukker: “We hebben direct tijdschakelklokken geplaatst, waarmee we dit sluipverbruik voorkomen. Natuurlijk levert dit maar een kleine besparing op onze totale energierekening, maar alle beetjes helpen. En als het dan ook nog eens goed is voor het milieu, moeten we dat gewoon doen.”

Zelf energie opwekken

Met een warmte-krachtkoppelingsinstallatie(WKK) wekt Dukker zelf warmte en elektriciteit op. De warmte en de vrijgekomen CO2 worden gebruikt om tomaten te laten groeien en elektriciteit die niet gebruikt wordt, wordt terug geleverd aan het energienet. Ook in het verbruik zijn al veel maatregelen genomen. Dukker: “Met een klimaatcomputer zorgen we dat het binnenklimaat in de kassen optimaal is voor de teelt, zonder dat er onnodig energie wordt verbruikt. De schermdoeken die in de kas hangen, sluiten we bij lage buitentemperaturen. De lucht daarboven vormt dan nog eens een extra isolerende laag waardoor het energieverbruik optimaal laag blijft.”

Regenwater en sluipwespen

Dukker vangt regenwater op in bassins, zodat nauwelijks water wordt ingekocht. Dankzij het gebruik van teeltgoten, een recirculatiesysteem en een door de computer geregelde watergeefstrategie wordt er met een minimaal gebruik van meststoffen en water een maximaal resultaat gehaald. Verder wil Dukker het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk beperken. Dukker: “We doen er alles aan om plagen te voorkomen en als het nodig is gebruiken we biologische bestrijders, zoals sluipwespen. Chemische middelen gebruiken we alleen als het echt niet anders kan en ook dan doen wij dat op een verantwoorde manier.”

O-tomaat

Dukker levert vooral aan grote klanten buiten Westvoorne. Toch vindt Dukker het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Dukker: “We mogen blij zijn dat we op deze prachtige locatie zitten en doen dan ook graag iets terug voor de omgeving. We sponsoren diverse clubs en evenementen in de omgeving. Sinds 2011 staat bij de locatie aan de Ruigendijk een O-tomaat, waar iedereen terecht kan voor verse tomaten. En gemotiveerde mensen uit de omgeving die op zoek zijn naar werk zijn altijd welkom om eens te komen praten.”

Zelf aan de slag in uw bedrijf?

Wilt u ook deelnemen in de duurzaam ondernemen estafette in Westvoorne? Neem dan contact op met Stefan Romijn van Stichting Stimular (s.romijn@stimular.nl).

Keurmerk Veilig Ondernemen

Voor de bedrijventerreinen De Pinnepot in Oostvoorne en Moolhoek in Rockanje is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.