Gemeente Westvoorne duurzaam ondernemen

De gemeente Westvoorne organiseert samen met Stichting Stimular een duurzaam ondernemen estafette voor bedrijven. Stichting Stimular bezoekt de deelnemende bedrijven en analyseert de milieucijfers. Daarna wordt in het bedrijf gekeken waar besparingen mogelijk zijn op energie, afval en vervoer. Stimular schrijft op basis daarvan een rapportage met tips. Over ieder bedrijf in de estafette verschijnt een artikel in de gemeentepagina in Weekblad Westvoorne zodat andere bedrijven ook profiteren van de tips om hun portemonnee en het milieu te sparen.

Goede voorbeeld

De gemeente vraagt niet alleen ondernemers om een bijdrage aan een beter milieu te leveren. Zij wil ook zelf het goede voorbeeld geven en heeft Stimular gevraagd om een scan in het gemeentehuis uit te voeren. Het gemeentehuis is een oud en minder goed geïsoleerd pand. De afgelopen jaren zijn echter al diverse maatregelen uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen. Wethouder Klok: “We hebben goed isolerend HR-glas geplaatst en er zijn diverse besparende maatregelen in het verwarmingssysteem uitgevoerd. De TL-verlichting is grotendeels vervangen door energiezuinige hoogfrequente verlichting met daglichtregeling. Dit betekent dat de verlichting zich aanpast aan de hoeveelheid licht die van buiten komt. Hierdoor staat er nooit meer onnodig veel verlichting aan. In onze kantine hangt inmiddels LED-verlichting. Al deze investeringen waren zeer de moeite waard, want we verdienen deze snel weer terug door de behaalde energiebesparing.”

Resultaat scan gemeentehuis

Op dit moment onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en enkele andere gemeentelijke gebouwen te plaatsen. Ondanks dat er al vele maatregelen zijn uitgevoerd, heeft de gemeente ook zeker nog wat opgestoken van de scan. Wethouder Klok: “Het blijkt dat we ’s nachts en in het weekend nog veel energie verbruiken, terwijl we dan meestal niet aanwezig zijn. Dit komt doordat een aantal apparaten aan of in stand-by blijft staan, waarvan wij ons nooit hebben gerealiseerd dat deze nog zoveel energie zouden verbruiken. Een boiler houdt continu het water warm en een computer blijft energie verbruiken, zelfs als deze uitstaat. Met een simpele tijdschakelklok kunnen we zorgen dat deze apparaten buiten werktijd geen energie meer verbruiken’’.

Scan gemeentehuis

Overhandiging estafettestokje

Op donderdag 3 mei om 10.30 uur start wethouder Ies Klok de duurzaam ondernemen estafette voor bedrijven in Westvoorne. Wethouder Klok overhandigt het estafettestokje aan Reza Simi van Havana Beachclub. Havana Beachclub krijgt een duurzaamheidscan met besparingsadviezen en zal het estafettestokje vervolgens weer doorgeven aan een volgende ondernemer.

Zelf aan de slag in uw bedrijf?

De gemeente biedt bedrijven in haar gemeente kosteloos een startabonnement op de Milieubarometer aan. Dit instrument maakt de milieubelasting, de CO2-uitstoot en de milieukosten van bedrijven zichtbaar en biedt praktische besparingstips. U kunt direct aan de slag.

Heeft u plannen voor nieuwbouw of verbouwing van uw bedrijf en wilt u daarbij ook zoveel mogelijk rekening houden met duurzaamheid en energiebesparing? Gebruik dan het instrument “Kansen bij Verkassen” dat de gemeente kosteloos aanbiedt. Meld u aan voor dit instrument.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Voor de bedrijventerreinen De Pinnepot in Oostvoorne en Moolhoek in Rockanje is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.