Duurzaam ondernemen in Westvoorne

ondernemers en ambtenaren bijelkaar bij havana

Beachclub Havana was dinsdag 22 januari het decor van een netwerkbijeenkomst over duurzaam ondernemen. Lokale ondernemers vertelden enthousiast over hun ervaringen met duurzaam ondernemen en de voordelen die hen dit heeft opgeleverd.

De gemeente Westvoorne organiseerde het afgelopen jaar de duurzaam ondernemen estafette. Zeven ondernemers kregen een gratis duurzaamheidsscan, waarbij Stichting Stimular de besparingsmogelijkheden in beeld bracht. Op de bijeenkomst deelden zij hun ervaringen.

Gratis instrumenten voor ondernemers

Wethouder Erik Mulder opende de bijeenkomst. Hij vertelde dat de gemeente graag het goede voorbeeld geeft en daarom in de eigen gebouwen diverse maatregelen heeft uitgevoerd. Hij was blij te horen dat ondernemers zich ook enthousiast inzetten voor een duurzamere wereld en hij hoopt op verdere samenwerking met het bedrijfsleven rondom het thema duurzaamheid.

Vervolgens vertelde Stefan Romijn van Stichting Stimular over de aanpak en resultaten van het project. Alle ondernemers uit de gemeente Westvoorne kunnen kosteloos gebruik maken van twee instrumenten. Het eerste instrument is de Milieubarometer, die de milieuprestatie, CO2-footprint en milieukosten eenvoudig in beeld brengt. Het instrument biedt ook tientallen voorbeelden van maatregelen die weinig kosten, maar een grote besparing opleveren. Het andere instrument is “Kansen bij Verkassen”, dat ondernemers helpt om duurzame en geldbesparende keuzes te maken bij een verbouwing of verhuizing.

Goed voor portemonnee, mensen en milieu

Daarna was het woord aan enkele lokale ondernemers. Reza Simi van Beachclub Havana vertelde hoe hij bij de nieuwbouw al vele duurzame maatregelen uitvoerde. Met maatregelen als LED-verlichting en aanwezigheidsdetectie bespaarde hij veel op de elektriciteitsrekening, de maatregelen verdienden zich vaak al binnen 2 jaar terug. Bernard Boeve vertelt dat hij uit de scan heeft geleerd dat Molecaten Park Rondeweibos al een eind op weg is met duurzaam ondernemen. De scan leverde nog wel diverse concrete en praktische maatregelen op, die uiteindelijk ook zullen helpen om het gewenste Green Key certificaat te behalen.

Martin Roest van Bruna Rockanje kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde over mensen die zuur reageren als hij ze een plastic tasje aanbiedt. Vaak hebben klanten hun eigen tas en hoeven geen plastic tasje. Ondanks zijn aanvankelijke scepsis werd hij snel enthousiast over zijn deelname aan de duurzaam ondernemen estafette. Zijn verhaal maakte duidelijk dat duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor de portemonnee en het milieu, maar vooral ook voor de eigen medewerkers. Je kunt immers beter bezuinigen op energieverbruik dan op je medewerkers.

Nieuw duurzaamheidsbeleid

De gemeente gaat de komende tijd nieuw duurzaamheidsbeleid opstellen en hoort graag wat de wensen van ondernemers hierin zijn. De aanwezige ondernemers zouden graag het thema duurzaamheid vaker agenderen binnen de ondernemersvereniging OPW en willen hierin samenwerken met de gemeente. Heeft u ook ideeën voor het nieuwe beleid? Neem dan contact op met Wim van der Spoel van de gemeente Westvoorne op (0181) 40 80 25.